Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tillfälligt undantag öppnar för mer skyddsutrustning

Arbetsmiljöverket ska testa och godkänna produkterna.

Publicerad: 2020-04-07

Bristen på skyddsutrustning är stor. Nu ska Arbetsmiljöverket tillfälligt få godkänna användningen av skyddsutrustning som inte har CE-märkning, vilket normalt krävs.

I mitten av mars godkände Arbetsmiljöverket användningen av skyddsmask 90 för användning i vården. På många akutsjukhus nyttjas just nu denna mask som normalt bara används av försvaret och polisen. Skyddsmask 90 har inte CE-märkning, men ansågs säker att jobba med även inom vården.

Detta undantag från kravet på CE-märkning kan nu följas av flera. Efter en EU-rekommendation kan myndigheter nu köpa in skyddsutrustning som inte har CE-märkning. Arbetsmiljöverket kommer dock att införa en ny tillståndsprocess där ej CE-märkt skyddsutrustning prövas innan användning. Testerna ska göras av ett oberoende organ men kommer inte att vara lika omfattande som vid CE-märkning.

Arbetsmiljöverket poängterar dock att det i slutändan är arbetsgivarna som har ansvar för att personalen har rätt skyddsutrustning och även använder den på ett säkert sätt.

– Vi välkomnar alla initiativ som försöker tillgodose bristen på personlig skyddsutrustning men det får inte ske på bekostnad av vårdpersonalens säkerhet och hälsa. Personal som använder personlig skyddsutrustning måste kunna lita på den. Arbetsgivaren har alltid ett ansvar för den utrustning som används i verksamheten och för att informera och utbilda personalen om hur skyddsutrustningen ska användas, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på myndigheten i ett pressmeddelande.

Den typ av skyddsutrustning det handlar är exempelvis engångsoveraller, förkläden, handskar, visir och munskydd. Egentillverkad skyddsutrustning kommer inte att testas av Arbetsmiljöverket.

Undantagen är tillfälliga och gäller bara för personal som arbetar inom så kallade samhällsviktiga jobb, främst vård och omsorg.

På en presskonferens i dag fick Arbetsmiljöverket frågan om riskerna med att skyddsutrustningen inte uppfyller nödvändig säkerhetsnivå.

– Vi bedömer inte att det är en risk med det som kommer att testas. Vi kan identifiera säkerhetskrav som behöver uppfyllas i det korta perspektivet. Däremot finns det alltid en risk att det kommer in annan utrustning på marknaden, att man försöker sälja förfalskningar som inte är vad de det utger sig för att vara, säger Anna Varg, chefsjurist på Arbetsmiljöverket.

//OSCAR MAGNUSSON

Detta är CE-märkning.

Publicerad: 2020-04-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!