Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tillsyn ska förebygga våld mot tjänstemän

Allt fler myndighetspersoner utsätts för hot och våld i sitt arbete. Arbetsmiljöverket inleder därför en granskning av myndigheter och förvaltningar i landet.

Publicerad: 2011-04-28

De närmaste två åren kommer Arbetsmiljöverket att genomföra nära 2 000 inspektioner för att åstadkomma en tryggare arbetsmiljö för tjänstemän vid myndighetsutövning.

Bakgrunden är att antalet anmälda våldsbrott mot tjänstemän har fördubblats sedan mitten av 1990-talet, enligt Brottsförebyggande rådet. Åklagare, socialsekreterare, miljöinspektörer m fl, utsätts för allt ifrån mordbrand och fysiska övergrepp till muntliga hot och trakasserier. Förra året anmäldes 2 150 fall där tjänstemän, som inte var polis och ordningsvakter, utsattes för våld eller hot. Dryga hundratalet anmäldes som arbetsolyckor med sjukfrånvaro.

Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg presenterade den nya tillsynsinsatsen i samband med Världsarbetsmiljödagen, som hade tema hot och våld.

– Ingen ska behöva känna sig rädd och otrygg på jobbet. Vi vill med vår insats få arbetsgivarna att ta hot- och våldsriskerna på större allvar. Det handlar inte bara om ett växande arbetsmiljöproblem. Hot som riktas mot myndighetspersoner hotar även rättssäkerheten i vårt land, säger Mikael Sjöberg.

Han berättade att tillsynsinsatsen ska ha ett extra fokus på unga kvinnor, eftersom de i större utsträckning är utsatta.

•Charlotte Wikholm, projektledare på Prevent, berättade om en satsning på konflikthantering hos bussförare. Hittills har 185 handledare utbildats på landets bussföretag. De har i sin tur sedan utbildat sina kollegor. Totalt har 7 000 bussförare fått utbildning i konflikthantering och det ska bli 15 000 totalt.

Publicerad: 2011-04-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!