Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tisdagarna är jobbets värsta olycksdagar

Publicerad: 2014-04-22

Varje dag året om skadas 135 personer så allvarligt på jobbet att det måste uppsöka sjukhus. Farligast på jobbet är det en tisdag i oktober på eftermiddagen.

Minst 49 000 personer uppsökte under ett år akutmottagningar efter att ha skadats på arbetet, eller 135 personer varje dag året om. Det visar nya uppgifter som Du&jobbet beställt från Socialstyrelsens databas över akutskador IDB (Injury Database). Statistiken är från 2012, de senaste som finns.

Databasen ger besked om när på året skadan äger rum. Den vanligaste skademånaden är oktober med 10,1 procent av olycksfallen, följt av september. Under april och i semestermånaden juli inträffar minst antal skador.

De flesta skadas på en tisdag, 19 procent besöker akutsjukvården den dagen. Söndag är naturligt nog den minst olycksdrabbade dagen. Farligast tidpunkten på dagen är mellan klockan 14 och 15, när 8,9 procent av olycksfallen inträffar. Därefter är det timmen mellan 10 och 11 som är farligast.

Allra farligast på jobbet är det alltså en tisdag i oktober på eftermiddagen.

Socialstyrelsens databas ger inte hela bilden av hur många som skadas på arbetet. Sannolikt finns det också ett stort mörkertal av olyckor som aldrig blir registrerade därför att den drabbade går till en vårdcentral, i stället för att besöka akuten, eller inte söker vård överhuvudtaget.

Jämför man uppgifterna med Arbetsmiljöverkets statistik över arbetsskador blir bilden en helt annan. Enligt den statistiken anmäldes bara cirka 30 500 arbetsskador under 2012. Alltså omkring 20 000 färre än dem som besökte akutsjukvården för sina skador.

Läs mer i nya numret av Du&jobbet!

Publicerad: 2014-04-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!