Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tjänstemän får oftare friskvård

Arbetsgivarnas bidrag till friskvård är orättvist fördelade. Åtta av tio tjänstemännen får bidrag, men bara sex av tio arbetare.

Publicerad: 2010-11-01

Häsa-101101

Det framgår av en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av LO-Tidningen.

–Skillnaden är stor och det är givetvis orättvist, särskilt eftersom arbetare har ett större behov av friskvård då de har sämre arbetsmiljö med tunga lyft och annat som sliter, säger Ulla Lindqvist, LO:s vice ordförande, till tidningen.

Enligt undersökningen, som bygger på frågor till knappt 1 100 anställda, så får två av tre anställda i Sverige bidrag av arbetsgivarna för att träna. Skillnaderna mellan tjänstemännen och arbetarna visar sig också i att av tjänstemän som får friskvårdsbidrag har var tredje dessutom möjlighet att träna på arbetstid, under en friskvårdstimme. Den möjligheten har bara var femte arbetare som fått friskvårdsbidrag.

Det finns också skillnader i hur mycket arbetsgivarna satsar på friskvårdsbidraget. Det kan handla om allt från några hundralappar till flera tusen. Och även här får tjänstemännen mest. Det vanligaste är bidrag på mellan 1 000 och 2 000 kronor per år. Det får mer än hälften av tjänstemännen med träningsbidrag och närmare hälften av arbetarna. Drygt var tredje arbetare får dock mindre än 1 000 kronor, medan bara var femte tjänsteman får så lite.

Publicerad: 2010-11-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!