Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tjänstemän sjuka av övertid

Övertiden är en plåga för många tjänstemän. På fyra av tio arbetsplatser har anställda blivit sjukskrivna på grund av arbetstiden.

Publicerad: 2013-01-30

Det framgår av Unionens nya arbetsmiljöbarometer.

Enligt rapporten så anser förbundets arbetsmiljöombud att stress och arbetsbelastning är det som är viktigast att göra något åt på arbetsplatsen. Framför allt de kvinnliga tjänstemännen tycker detta.

Arbetstiderna har blivit en allt viktigare fråga och upplevs som en hälsorisk för många tjänstemän. På fyra av fem arbetsplatser jobbar personalen regelbundet övertid och på fyra av tio har arbetstiden lett till sjukskrivningar. På de största arbetsplatserna anger nästan alla arbetsmiljöombud att tjänstemännen jobbar över regelbundet.

Trots hälsoriskerna med övertid ingår inte arbetstiderna i det systematiska arbetsmiljöarbete som arbetsgivaren är skyldig att genomföra. Bara ett av fem arbetsmiljöombud i Unionens barometer säger att frågor som rör arbetstider finns med i detta arbete.

Unionen gör varje år en arbetsmiljöbarometer. I år har den besvarats av 2 305 arbetsmiljöombud, en svarsfrekvens på 46 procent.

Läs också: Lärare har yrket där arbetsbördan ökat mest.

Publicerad: 2013-01-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!