Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tjänstemän tvingas jobba när de vabbar

De flesta tjänstemän som är hemma och tar hand om sina sjuka barn jobbar under tiden. Huvudskälet är att det inte finns någon annan som kan utföra arbetet.

Publicerad: 2013-03-01

Att ”vobba”, alltså att vara hemma för vård av barn och jobba samtidigt har blivit vanligare bland tjänstemännen. Det visar den nya undersökningen från Unionen.

Enligt förbundets kartläggning säger tre av fyra tjänstemän att de jobbar när de är hemma för att ta om sina sjuka barn. Två av tre vobbar för att det inte har någon att lämna över sitt arbete till. Drygt hälften för att underlätta för sina kollegor och var fjärde vill inte vara till besvär.

Vobbandet leder till dåligt samvete. Två av fem helst skulle vilja slippa vobba och lika stor andel säger att de inte kan lägga tillräckligt med energi på sitt barn när de vobbar – det senare är vanligare bland kvinnor.

– Organisationerna är slimmade, tempot är högt. Arbetsgivarna måste ta sitt ansvar för en rimlig arbetsbelastning där de anställda kan avlasta varandra och hjälpas åt, kommenterar Martin Linder, andre vice ordförande för Unionen.

Undersökningen bygger på frågor som drygt 2 000 privatanställda tjänstemän med barn upp till 16 år besvarat.

Publicerad: 2013-03-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!