Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Trångt vid sängen kostar 300 000 per gång

Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge hotas med vite på 300 000 kronor varje gång som sjukhussängarna står för tätt. Arbetsmiljöverket skärper kraven för att komma tillrätta med överbeläggningarna på sjukhuset.

Publicerad: 2010-01-26

Arbetsmiljöverket har beslutat att från och med 1 mars förbjuda Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge, att placera patientsängar om det inte finns ett utrymme på båda sidor på minst 80 centimeter. Varje överträdelse innebär ett vite på 300 000 kronor per gång.

Sjukhuset har också fått ett föreläggande om att efter 1 mars göra en riskbedömning av arbetsmiljön varje gång antalet patienter överstiger antalet vårdplatser. Också till föreläggandet har Arbetsmiljöverket kopplat ett vite på 300 000 kronor, varje gång som sjukhuset inte uppfyller kravet.

Trånga utrymmen i sjukhusen och felplacerade sängar är både ett arbetsmiljö- och patientsäkerhetsproblem. Arbetsmiljöverkets agerande mot överbeläggningar har skett på flera håll runtom i landet. Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg har sagt att han vill höja vitena för att öka pressen på landstingen och Arbetsmiljöverket har genomfört inspektioner tillsammans med Socialstyrelsen på sjukhusen.

Publicerad: 2010-01-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!