Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Träning bra mot depression

Människor som är fysiskt aktiva på fritiden är mindre deprimerade.

Publicerad: 2010-11-04

Nyheter-101104

Det framgår av en studie, gjord av forskare i England och Norge.

Undersökningen visar att individer som är regelbundet fysiskt aktiva på fritiden har mindre symptom på depression än dem som inte är aktiva. Och det spelar heller ingen roll hur hårt man tränar – effekten är den samma. Den som inte var fysiskt aktiva på fritiden hade nästan dubbelt så hög risk att visa tecken på depression.

Att ha ett fysiskt krävande arbete skulle därmed kanske också vara bra för den psykiska hälsan. Men så är det inte. Studien fann inte samma positiva effekt av fysisk aktivitet när den förekommer på arbetsplatsen.

Detta var överraskande för forskarna, som menar att de kan vara situationen omkring den fysiska aktiviteten som har betydelse. Att träna på fritiden innebär ofta en social samvaro tillsammans med vänner, vilket har goda följder för den psykiska hälsan.

Undersökningen är gjord bland drygt 40 000 norska medborgare och har redovisats i den vetenskapliga tidskriften The British Journal of Psychiatry.

– Att träna ger ett gott samvete. Nu kan man lägga till att det inte är bara är bra mot fetma och hjärt- kärlsjukdomar. Troligen är fysisk aktivitet en av de bästa lösningarna för att förebygga depression, säger professor Arnstein Mykletun till den norska tidningen Dagbladet.

Publicerad: 2010-11-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!