Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Träning bra mot ont i ryggen

Träning är effektivt för att minska smärta i ländryggen. En successivt ökad träning är inte bara till nytta direkt efter träningsperioden, utan effekten håller i sig tre år framåt. Det visar en ny avhandling från Karolinska Institutet.

Publicerad: 2009-04-27

Det är Eva Rasmussen Barr, med dr och sjukgymnast, som undersökt effekten av ett träningprogram för de muskler som stabiliserar ryggen. De som fick träna arbetade men hade alla haft ont i ryggen under i genomsnitt tio år och tre av fyra hade sökt hjälp för sina smärtor.

Eva Rasmussen Barr har sedan jämfört övningarna med annan behandling, som t ex enbart dagliga promenader.

Resultatet efter utvärderingar ett och tre år efteråt är att de patienter som fick göra de ryggstärkande övningarna blivit mer aktiva, deras fysiska hälsa var bättre och tilltron till den egna förmågan ökat, jämfört med gruppen som tog dagliga promenader.

– Baserat på de resultat som framkommit i avhandlingen så kan vi rekommendera sjukgymnaster som arbetar med patienter med återkommande ländryggssmärta att använda sig av den undersökta träningsmetoden med successivt stegrad bålstabiliserande träning, säger Eva Rasmussen Barr i ett pressmeddelande.

Publicerad: 2009-04-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!