Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Träning på fritiden bättre än rörligt jobb

Att ha ett rörligt jobb innebär inte automatiskt en god hälsa. Tvärtom. Ju mer fysiskt krävande arbetet är desto större är risken för att vara sjukskriven länge.

Publicerad: 2011-11-16

Att sitta mycket still är ohälsosamt. Då borde väl ett fysiskt aktivt jobb vara bra för hälsan? Forskare i Danmark ville testa hypotesen att ett fysiskt ansträngande arbete skulle ha lika goda hälsoeffekter som att träna på fritiden.

Det visade sig att den tesen inte höll.

Studien bygger på ett representativt urval av danska anställda, drygt 7 000 personer. De fick redovisa hur ansträngande deras arbete var och hur mycket de motionerade på fritiden. Detta jämfördes sedan med uppgifter över långtidssjukfrånvaron för samma grupp.

Resultatet är att ett fysiskt aktivt arbete, som t ex brevbärare, ökade risken markant (med 84 procent) för att bli långtidssjuk jämfört med dem som hade ett stillasittande arbete.

Förklaringen är att de som har ett fysiskt arbete ofta gör samma sak i jobbet, dag ut och dag in.

Fritidsmotion däremot minskade risken. Träningen är ofta varierande och ger en bra balans mellan belastning och återhämtning. Sådant som man inte finner i ett fysiskt ansträngande arbete.

Studien har letts av Andreas Holtermann, vid det nationella forskningscentret för arbetsmiljö i Danmark, och redovisats i tidskriften British Journal of Sports Medicine.

Andreas Holtermann varnar för att man för ensidigt riktat in sig på hälsofarorna med ett stillasittande jobb. Personer med hög fysisk aktivitet i arbetet har ännu större hälsorisker, enligt forskarna.

Publicerad: 2011-11-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!