Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Träning skyddar mot stress

Publicerad: 2016-11-09

Stressigt på jobbet? Det behöver inte vara så farligt – om du är vältränad.

Enligt ny forskning från Sahlgrenska universitetssjukhuset skyddar god, fysisk kondition mot negativa effekter av stress.

– Det är viktigare att vara tränad än att vara ostressad, säger Mats Börjesson, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset och professor i idrottsfysiologi vid Sahlgrenska akademin.

I studien har forskarna studerat cirka 200 personer, 25-50 år gamla, lika många kvinnor som män. Deltagarna tog inga mediciner mot några sjukdomar och hade normalt BMI. Uppgifter om stressnivå, kondition, blodfetter och blodtryck, hämtades från en tidigare studie.

Att stress är kopplat till olika negativa hälsoeffekter och riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdomar är väl känt. Det nya som denna studie är att kopplingen framför allt gäller dem som är otränade. Personer som var vältränade hade inte högt blodtryck eller höga blodfetter när de kände sig stressade.

– Man kan uppleva stress men om du förbättrar din fysiska kondition finns det goda chanser att du får mindre negativa effekter av den, säger Mats Börjesson.

Han menar att patienter som söker vård för stressrelaterade besvär i högre utsträckning därför också bör få råd om ökad fysisk aktivitet.

Publicerad: 2016-11-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!