Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Transport stämmer Foodora

ARBETSRÄTT Transportarbetarförbundet hävdar att ett egenanställt mopedbud i själva verket var arbetstagare hos Foodora och stämmer nu budföretaget inför Arbetsdomstolen (AD). Fallet kan få stor principiell betydelse.

Publicerad: 2021-11-18

Foodora stäms inför Arbetsdomstolen. Foto: Tiia Monto

Transportarbetarförbundet hävdar ett mopedbud som formellt var anställd av ett så kallat egenanställningsföretag i själva verket var arbetstagare hos Foodora.

En person anställdes som cykelbud av Foodora 2019. Efter en tid ville han använda sin egen moped i jobbet. Han hänvisades då till egenanställningsföretaget Paysalary. Ett anställningskontrakt upprättades med detta företag, som kom att sköta löneredovisningar och löneutbetalningar. I övrigt fortsatte han att arbeta för Foodora som vanligt.

I juni 2021 upptäckte mannen dock att han inte längre kunde logga in i Foodoras app. Han var avregistrerad som bud och fick inte längre några uppdrag.

Transport menar att han blev avskedad från en tillsvidareanställning. Annett Olofsson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd som företräder facket i ärendet säger:

– Han har tidigare varit anställd direkt av Foodora. Ingenting förändrades efter att anställningskontraktet skrevs med Paysalary. Det är Foodora som stått för arbetsledningen, kontrollen och tillhandahållandet av arbetsutrustning. Sammanvägt bör han enligt vår mening ses som arbetstagare hos Foodora.

Många så kallade plattforms- eller gigföretag använder den modell som gällde i det aktuella fallet. De som arbetar för företagen hänvisas till att antingen bli egenföretagare eller anställa hos ett annat företag som står för personal- och löneadministration. Därför kan utgången i målet få stor betydelse för andra gigarbetare.

–Det här är första gången AD kommer att pröva hur de som arbetar för de här företagen ska betraktas. Det är alltså ett principiellt viktigt mål. Sedan blir konsekvenserna för andra företag beroende av hur tydliga uttalanden domstolen gör.

Huvudförhandlingen i Arbetsdomstolen beräknas äga rum under hösten nästa år.

Du&jobbet har varit i kontakt med Foodora som väljer att inte kommentera stämningsansökan.

Publicerad: 2021-11-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!