Transportbranschen värst drabbad av arbetsolyckor
RAPPORT Fall, förlorad kontroll över maskiner och tunga lyft är de vanligaste orsakerna till arbetsolyckor. Totalt anmälde 35 400 personer att de drabbats av en arbetsolycka under förra året, visar Arbetsmiljöverkets statistik.
Text : Elsa Frizell
Publicerad: 2023-06-16
Drygt 20 300 män och 15 100 kvinnor anmälde att de råkat ut för en arbetsolycka med sjukfrånvaro under förra året. Den värst drabbade branschen, bland både män och kvinnor, är transport och magasinering. Där ingår de som arbetar med transporter på till exempel väg eller järnväg och gods- och posthantering. Det visar Arbetsmiljöverkets statistik för arbetsskador med anmälda arbetsolyckor och arbetssjukdomar för 2022.
De flesta arbetsolyckor ger skador på höft, ben eller fot, visar statistiken. Näst vanligast är att få skador på händer, fingrar eller rygg.
Många arbetsolyckor som leder till sjukfrånvaro inträffar när det händer något som avviker från det normala eller när man inte har följt de vanliga rutinerna. Bland män är det vanligast att förlora kontrollen över verktyg, maskiner och transportfordon. För kvinnorna dominerar olyckor på grund av fall och tunga, besvärliga lyft av till exempel patienter. Hot och våld är också orsaken till många arbetsolyckor som anmäls av kvinnor.
Totalt 49 personer, som arbetat i Sverige under 2022, dog på grund av arbetsolyckor. Den vanligaste orsaken till arbetsolyckor med dödlig utgång är att personen förlorat kontrollen över ett fordon eller annat transportmedel, visar de senaste årens statistik.
Under 2021 sågs en stor ökning, framför allt hos kvinnor, av arbetsolyckor på grund av biverkningar av vaccination mot covid-19. Under 2022 är antalet tillbaka i nivå med 2019.
På antalet anmälda arbetssjukdomar syns också påverkan av att covid-19 pandemin klingat av. Anmälningarna som rör covid-19 har minskat kraftig enligt Arbetsmiljöverkets rapport. Cirka 16 600 arbetssjukdomar anmäldes 2022, vilket motsvarar en minskning med 44 procent jämfört med 2021.
Fortfarande är det fler kvinnor än män som anmäler arbetssjukdomar. De vanligaste orsakerna är smitta, organisatoriska och sociala faktorer samt ergonomi och belastning. Vård och omsorg är även 2022 branschen med flest anmälda arbetssjukdomar.
– Pandemin har påverkat både antalet anmälda arbetssjukdomar och arbetsolyckor under de senaste åren. Nu är statistiken inom flera områden nästan tillbaka på 2019 års nivå, även om vi fortfarande under 2022 ser många anmälda arbetssjukdomar på grund av covid-smitta, säger Ann Ponton Klevestedt, enhetschef för statistik och analys vid Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.
Om rapporten
Arbetsmiljöverket sammanställer officiell arbetsskadestatistik (arbetsolyckor och arbetssjukdomar) baserat på anmälningar till Försäkringskassan.
Ta del av rapporten här
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.