Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tre av fyra är nöjda med Fas 3-jobbet

I bara tre fall har Arbetsförmedlingen avbrutit samarbetet med anordnare av platser i Fas 3 på grund av dålig arbetsmiljö. Och de allra flesta deltagare är nöjda. Det visar Arbetsförmedlingens egen kartläggning av verksamheten.

Publicerad: 2011-08-02

Jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas är en arbetslöshetsåtgärd som fått mycket kritik, bland annat för att deltagare fått utföra farliga arbetsuppgifter och riskerat skador.

Nu har Arbetsförmedlingen gjort en egen granskning av Fas 3 och besökt nästan samtliga anordnare av Fas 3-platser under våren. Totalt har över 6 000 uppföljningar gjorts, 5 600 genom att besöka verksamheten.

Arbetsförmedlingen har i 269 fall avbrutit samarbetet med anordnare. Endast i 3 fall (samtliga gällde stiftelser eller ideella föreningar) var skälet bristande arbetsmiljö.

Dessutom har Arbetsförmedlingen krävt av drygt 270 anordnare att de korrigerar verksamheten för att kunna fortsätta samarbetet.

Arbetsförmedlingens analyser visar att de allra flesta, eller tre av fyra (77 procent), är nöjda med sin plats i jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas. Nära åtta av tio anser att uppgifterna är meningsfulla.

Bland de missnöjda tycker hälften att ersättningen är för låg. Nära hälften, 45 procent, vill ha mer stöd från sin arbetsförmedlare.

Fas 3 ska innebära sysselsättning med arbetsuppgifter som annars inte skulle ha blivit gjorda. De ska vara kvalitetshöjande och meriterande. Utvärderingen av Fas 3 visar dock att det är svårt att hitta sysselsättning som är meningsfulla, men inte liknar ordinarie arbetsuppgifter.

Det är inte särskilt många som går vidare till arbete och utbildning från Fas 3. Enligt Arbetsförmedlingen har 5 500 eller 15 procent av totalt 36 900 deltagare gjort detta.

Publicerad: 2011-08-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!