Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tre av fyra utsatta för härskartekniker

Någon kanske gäspar eller leker med mobiltelefonen varje gång du ska säga något på ett möte. Dina förslag framställs som löjliga. Eller så fattas alla beslut som i informella möten som du inte blir inbjuden till. Detta är exempel på härskartekniker och drabbar de flesta tjänstemän.

Publicerad: 2013-09-16

Enligt en ny undersökning som tidningen Kollega har gjort bland Unionen-medlemmar, har så många som 75 procent någon gång blivit utsatta för detta på arbetsplatsen. Vanligast är osynliggörande (58 procent) och undanhållande av information (53 procent).

– Många gånger agerandet kopplat till någon diskrimineringsgrund, till exempel etnisk tillhörighet eller kön. Det kan vara att kvinnors idéer systematiskt osynliggörs eller att personer som inte är födda i Sverige förlöjligas. Då kallas det trakasserier. Trakasserier är förbjudna enligt diskrimineringslagen, säger Marcela Mella-Rinderud, koordinator för det ESF-finansierade projektet Tema Likabehandling.

Enligt undersökning är det vanligare att kvinnor blir utsatta. 79 procent av alla kvinnor i undersökningen hade någon gång drabbats. Motsvarande andel för män var 71 procent.

Andra exempel som nämndes var ”komplimangmetoden” – att någon säger till en annan person att den är särskilt bra på något för att få den att ta över en mindre önskvärd arbetsuppgift, eller ”dubbelbestraffning” – att någon får ett val, men oavsett hur personen väljer blir det fel.

Anneli Tillberg

Publicerad: 2013-09-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!