Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tre av tio har farligt dålig kondis

Tre av tio anställda i landet har så dålig kondition att de riskerar att drabbas av allvarliga sjukdomar. Sämst ställt är det hos personalen i Norrbottens och Uppsala län.

Publicerad: 2010-12-09

Det är hälsoföretaget Previa som kartlagt konditionen hos 55 000 anställda i landet. Testerna visar att 30 procent har så dålig kondition att de har en ökad risk för hjärt- kärlsjukdomar och får svårt att prestera bra på jobbet.

Sämst kondition har anställda i Norrbottens och Uppsala län, där 37 procent ligger under acceptabel nivå. Bäst kondis finns hos anställda i Västerbotten, där bara 26 procent har sämre än medelgod kondition.

Previa har också kartlagt motionsvanorna, och där säger nästan häften av alla anställda, 49 procent, att de har en stillasittande fritid eller bara motionerar lätt.

Previa har fyra tips till arbetsgivaren som vill underlätta personalens motionsvanor:
•Skattefri motion, t ex ett motionskort på ett gym.
•Anordna en stegtävling.
•Uppmuntra promenader.
•Mer rörelse i vardagen, t ex genom att införa gående möten.

Publicerad: 2010-12-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!