Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tre viktiga faktorer som gör dig sjuk

Publicerad: 2014-10-23

Det är väl känt att sociala omständigheter på jobbet påverkar både fysisk och mental hälsa. Nu är det klarlagt vilka de tre viktigaste faktorerna är.

Ny forskning har undersökt vilka arbetsvillkor som ger den största risken för sjukskrivningar (mer än 40 dagars frånvaro). Tre faktorer sticker ut och svarar för 15 procent av långtidsfrånvaron, enligt studien.

  1. Rollkonflikter. Här ingår t ex att ha motstridiga krav från kunder och chefer men också vilka resurser man har för att utföra jobbet. Ökar risken för sjukfrånvaro med 60 procent, jämfört med personer som inte upplever sådana konflikter i jobbet.
  2. Ledarskapet. Har du en chef som du inte får hjälp av, inte värdesätter det du gör eller är orättvis? Ökar sjukskrivningsrisken med 50 procent, jämfört med dem som har en stöttande chef.
  3. Höga känslomässiga krav. Gäller bl a personal inom vården och servicesektorn, som måste hantera besvärliga patienter, klienter och kunder, på ett professionellt sätt. Risken ökar med 30 procent, jämfört med arbetstagare som rapporterar låga krav.

Forskarna som gjort studien betonar vikten av att reducera rollkonflikter och förbättra ledarskapet samt lära individer att hantera de emotionella kraven för att förebygga sjukfrånvaron.

Studien är gjord av Statens arbetsmiljöinstitut i Norge (STAMI) och har nyligen publicerats i tidskriften Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Läs även: Frånvarande chef ger ont i ryggen.

Publicerad: 2014-10-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!