Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Trötta äter mer än de behöver

För lite sömn leder till att vi äter mer och går upp i vikt, enligt ny forskning.

Publicerad: 2013-03-14

Deltagarna i studien sov bara fem timmar per natt under en arbetsvecka och hade obegränsad tillgång till mat. Resultat? De gick upp nära ett kilo i vikt.

Undersökningen, gjord vid University of Colorado Boulder, bygger vidare på tidigare rön som visat att brist på sömn kan leda till viktuppgång.

De första dagarna fick testpersonerna möjlighet att sova i nio timmar per natt. Sedan delades de in i olika grupper: den ena fick under fem dagar bara sova fem timmar medan den andra fortsatte med sina nio timmar. I båda fallen erbjöds de mycket mat, de hade tillgång till olika former av snacks osv.

Det visade sig att deltagarna som sov mindre visserligen brände mer energi, men det vägdes upp av att de samtidigt åt mer än ”långsovarna”. Framför allt åt de mer på kvällarna.

Enbart sömnbrist kommer i sig inte att leda till viktuppgång, enligt forskaren bakom studien, Kenneth Wright. Det är när folk får för lite sömn som det leder till att de äter mer än vad de behöver.

Det fanns inga skillnader i viktökning mellan män och kvinnor när de sov mindre. Däremot så gick männen upp lite i vikt även när de sov nio timmar, det gjorde inte kvinnorna.

Den nya studien är redovisad i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

•Mer om sömnens betydelse för våra matvanor: Sömniga vill äta för mycket.

Publicerad: 2013-03-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!