Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Truckförare har minst chans att bli 80 år

Bara varannan truckförare kan räkna med att fylla 80 år. De ligger sämst till bland alla yrken, visar Du&jobbets nya undersökning.

Publicerad: 2012-06-08

De flesta hoppas nog på att fylla 80 år. Chanserna varierar beroende på vilket yrke du har, visar Du&jobbets nya undersökning, den första där yrke kopplas till långt liv.

I snitt kan 71,6 procent räkna med att bli 80 år eller äldre. Undersökningen, som gjorts av SCB, utgår från sysselsatta som var 58 år 1990, och som alltså haft ett arbetsliv fram till mitten av 90-talet.

Bland de 15 yrken där utsikterna är sämst är merparten mansdominerade LO-yrken. Truckförare ligger i botten, följt av lantarbetare, speditörer och plastvaruarbetare.

Störst chans att nå hög ålder har flygvärdinnor och sjuksköterskor. Här kan över 80 procent räkna med att fylla 80 år. Bland de 15 bästa handlar samtliga utom ett – kemister/fysiker – om kvinnodominerade jobb.

•Läs mer i Du&jobbet nr 5.

•Hela listan (124 yrken), här nedanför. (Det ska ha funnits minst 40 personer i yrket).

Publicerad: 2012-06-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!