Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tuberkulos var inte arbetsmiljöbrott


En sjuksköterska smittades av tuberkulos sedan hon återanvänt ett andningsskydd. Verksamhetschefen frias för arbetsmiljöbrott.

Publicerad: 2012-09-06

En sjuksköterska på infektionskliniken vid Kristianstads sjukhus drabbades av tuberkulos, sedan hon återanvänt ett andningsskydd.Det fanns inga fastställda rutiner för användning av andningsskydd, trots att det framgår av bipacksedeln att de är för engångsbruk. Det accepterades tvärtom att personalen använde samma andningsskydd vid upprepade tillfällen under ett arbetspass om max åtta timmar.

Men det fanns andra möjliga smittvägar än ett återanvänt andningsskydd. Därför friar Hovrätten över Skåne och Blekinge en verksamhetschef som åtalats efter att en sjuksköterska smittats av tuberkulos.

Hovrätten anser det fastslaget att sjuksköterskan smittats av en patient på kliniken. Efter förhör med experter kommer rätten emellertid fram till att det är högst osannolikt att smittan överförts genom kontakt med det använda andningsskyddet. Smittan kan eventuellt ha överförts genom att skyddets passform var dålig. Men det finns även andra möjliga förklaringar, exempelvis att luftslussen in till patientrummet haft för dåligt tryck.
Det råder alltså inte hög grad av sannolikhet för att återanvändningen av arbetsskydd orsakat smittan. Därför ogillas åtalet.

(Hovrätten över Skåne och Blekinge, mål B 3404-11)

Publicerad: 2012-09-06

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!