Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tuffa frågor väntar Nordmark

Publicerad: 2019-09-11

Politikerna ska inte lägga sig i arbetsmarknaden. Den åsikten har Eva Nordmark slagits för under sina år som facklig topp. Nu blir hon själv arbetsmarknadsminister.

Att TCO-ordföranden Eva Nordmark skulle bli ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson var ingen högoddsare. Hon har tidigare funnits med i diskussionen kring denna ministerpost och har under 15 år befunnit sig i den arbetsmarknadspolitiska hetluften, först som ordförande för dåvarande SKTF (I dag Vision) och sedan 2011 som ordförande för den fackliga centralorganisationen TCO.

Eva Nordmark har suttit en mandatperiod i riksdagen för Socialdemokraterna men har under sin tid som TCO-ordförande främst varit en stark företrädare för ett bredare samarbete i politiken. Att det behövs starka regeringar och blocköverskridande överenskommelser har hon återkommit till flera gånger under sin tid på TCO.

Som TCO-ordförande har hon också drivit frågor som går emot den socialdemokratiska linjen, exempelvis uppskattar hon att värnskatten (en extra statlig inkomstskatt på högre inkomster) tas bort. Hon menar att utbildning måste löna sig, och att värnskatten straffade högutbildade.

Hon har hon också varit tydlig med att hon inte tycker att politiker ska lägga sig i det som parterna, arbetsgivarorganisationer och fack, i dag sköter på arbetsmarknaden. Hon har exempelvis uppmanat Moderaterna att inte försöka ändra i lagen om anställningsstöd, LAS.

Enligt januariavtalet, som ligger till grund för den nuvarande regeringen, ska LAS dock förändras och möjligheterna till undantag vid uppsägningar ska bli fler. I ett första steg ska facken och arbetsgivarorganisationerna försöka enas om en lösning för att uppfylla detta. Om de inte lyckas väntas lagstiftning. Eva Nordmark vill dock inte kommentera frågan om utökade undantag från LAS. Hon vill avvakta den utredning som nu pågår.

– Jag gör ingen tolkning av det skälet att vi har en utredning som nu ska titta på det. I januariavtalet finns skrivningar om att om parterna (fack och arbetsgivarorganisationer) själva kommer överens om förslag som ligger i linje med januariavtalet. Så det är det vi kommer att gå vidare med, säger hon till Sveriges Radio.

En annan fråga som Eva Nordmark drivit hårt under sin tid som TCO-ordförande är att mer resurser bör läggas på möjligheter till kompetensutveckling. Hon pekar på att arbetslivet är i snabb omvandling och för att klara av den omställningen behöver fler få möjlighet till vidareutbildning. Hon har också vid flera tillfällen tagit upp att det behövs en ny, bred skattereform. Att ersättningarna för a-kassa och sjukförsäkring inte urholkas är ytterligare en fråga Eva Nordmark drivit.

Bland aktörerna inom arbetsmarknadspolitiken tycks det finnas en samstämmighet om att Eva Nordmark är ett bra val som ny minister. Samma enighet finns om att den nya ministern kommer att ta över många väldigt svåra frågor. Förändringen och bantningen av Arbetsförmedlingen tillhör de stora utmaningarna, liksom den tidigare nämnda förändringen av LAS-reglerna. Att fler nyanlända ska få ett jobb finns också bland de svårare frågorna på den nya ministerns skrivbord.

Publicerad: 2019-09-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!