Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tuffare regler för kontroll av asbest

EU Ett lägre gränsvärde för asbest och skärpta krav på utbildning av arbetstagare som riskerar att komma i kontakt med asbest har klubbats i EU.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-10-05

EU har beslutat om strängare regler för hantering av asbest. Foto: Adobe stock

Med en överväldigande majoritet beslutade EU-parlamentet i tisdags om en skärpning av reglerna för hanteringen av asbest. Gränsvärdet för asbest ska bli så lågt som möjligt och nivån sänks jämfört med i dag, skriver EU-parlamentet i ett pressmeddelande.

Efter en övergångsperiod innebär det krav på bättre mätinstrument i medlemsländerna. Inledningsvis sänks nivån på gränsvärdet för exponering av asbest till 0,01 asbestfibrer per kubikcentimeter, vilket är tio gånger lägre än det nuvarande gränsvärdet.

Utbildningskraven på de som arbetar med asbest skärps också liksom användandet av personlig skyddsutrustning och andningsmask. Medlemsstaterna ska också ha offentliga register över de företag som har beviljats tillstånd att sanera asbest.

Information om var det finns asbest ska också kunna ges till brandpersonal och räddningstjänst som riskerar att utsättas vid uttryckningar.

När det nya direktivet formellt har antagits har medlemsländerna två år på sig att införa de nya gränsvärdet.

I motiveringen till varför beslutet om en skärpning har fattats nämns bland annat den renoveringsvåg som sker i unionen. Och även om asbest förbjöds inom EU 2005 beror den största andelen arbetsrelaterad cancer, 78 procent, på exponering av asbest.

Foto: Adobe stock

Publicerad: 2023-10-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!