Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tung snö är en arbetsmiljörisk

Snötäcket blir allt tjockare och i takt med det inträffar allt fler olyckor med snötyngda tak som rasar in. Arbetsmiljöverket varnar för att snön är en arbetsmiljörisk.

Publicerad: 2010-02-24

•I Jularbo dödades en 60-årig man sedan ett vedskjul rasade in.
•Utanför Lidköping gav ett tak till ett stall med 700 grisar vika. I Mölndal rasade taket på en ishall.
•Förskolor och skolor i flera kommuner i Västsverige har stängts på grund av rasrisken. Det samma gäller en postterminal i Nyköping.
Det är några exempel på vad den tunga snön förorsakat på senaste tiden.

Efter alla olyckor uppmanar nu Arbetsmiljöverket arbetsgivarna att se över taken till sina arbetsställen.
Det ingår i arbetsgivarens arbetsmiljöansvar att undersöka arbetsförhållandena, bedöma och åtgärda riskerna så att ingen kommer till skada. Det gäller till exempel stora snömängder på taket och risk för ras.
Men även fastighetsägaren har ett ansvar. Enligt arbetsmiljölagens tredje kapitel kan krav ställas direkt mot en fastighetsägare om det finns risker med en lokal, t ex rasrisker.  Arbetsmiljöverket kan meddela ett förbud mot att upplåta lokaler som exempelvis har för svag takkonstruktion.

Enligt Boverket är det främst lokaler med tak som har stora spännvidder som ligger i riskzonen för takras. Till exempel idrottshallar, köpcentra och jordbruksbyggnader.

Publicerad: 2010-02-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!