Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tunga fordon ska skydda räddningspersonal

Räddningspersonal vid olycksplatser och vägarbetare har ofta en svår arbetsmiljö. Tung trafik och bilister som inte tar någon hänsyn. Nu ska ett nytt arbetssätt minska riskerna.

Publicerad: 2009-10-16

På nyårsafton misshandlades en vägarbetare i Jönköping av en bilist som tyckte att det tog för lång tid att komma fram med bilen vid ett vägarbete.
Nu har Vägverket i Jönköping tillsammans med polisen, ambulanssjukvården och räddningstjänsten tagit fram nya rutiner för hur räddningspersonal ska agera för att få en säker arbetsmiljö.

Ett par viktiga punkter:
•Tyngre fordon ska skydda. Räddningstjänstens tunga bilar ska  placeras diagonalt och omväxlande i höger och vänster körfält. De fungerar därmed som buffertfordon och ger en tydlig varningssignal för trafikanterna att dämpa hastigheten. Ingen ska kunna köra i 90 kilometer i timmen förbi en olycksplats.
•Varje aktör på en trafikolycksplats får tydliga ansvarsområden.

Räddningspersonalen ska börja arbeta efter de nya rutinerna från 1 november.

Läs mer om farlig arbetsmiljö för vägarbetare.

Publicerad: 2009-10-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!