Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tunga kvinnojobb ger inte ersättning

Många fler män än kvinnor än får arbetsskador godkända, trots att en ny studie visar att traditionella kvinnojobb är lika tunga och ger lika stor belastning på kroppen som industriarbete.

Publicerad: 2011-03-07

Nyhet1103071

Det är fackförbundet Handels, som i samband med den internationella kvinnodagen, hänvisar till en ny studie från Lunds universitet där det framgår att nära hälften av de kvinnliga anställda inom dagligvaruhandeln har problem med värk i nacke, axlar och skuldror. Många av de butiksanställda är också stressade och har liten kontroll över sin arbetssituation. Det är faktorer som tillsammans kan leda till kroniska skador, enligt forskarna.

Men samtidigt så är det långt färre kvinnor än män som får ersättning för arbetsskador. Under åren 2004-2008 fick 505 kvinnor ersättning, mot 2 444 män.

Enligt Handels får butiksanställda oftare avslag när de ansöker om sjukpenning, eftersom Försäkringskassan menar att det är ett lättare, rörligt arbete. Att få sjukdomarna erkända som arbetsskador är ännu svårare. Ett tydligt fall av könsdiskriminering, menar förbundet.

I studien, som är gjord vid avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet, har forskare mätt belastningen på olika muskler vid butiksarbete och kommit fram till att den är lika hög som vid montering och annat industriarbete.

Handels hoppas nu att den nya studien kan göra det lättare för kvinnorna att få sina sjukdomar erkända som arbetsskador. Martine Syrjänen Stålberg, arbetsmiljöombudsman på Handels, menar att ett problem är att för lite forskning skett på skador i traditionella kvinnoyrken. Det rör sig faktiskt inte om ett ”lättare” arbete, säger hon.

Publicerad: 2011-03-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!