Tunga utredningar på Länsstyrelsen
FÖRHOPPNINGAR På länsstyrelsen i Stockholm hoppas både skyddsombud och arbetsgivare att en arbetsmiljöutredning drar i gång inom kort. Samtidigt utreder både JO och Riksrevisionen rekryteringar gjorda av landshövding Anna Kinberg Batra.
Text : Karin Nilsson
Publicerad: 2024-09-11
Trötta medarbetare, hög konfliktnivå på arbetsplatsen och starkt psykiskt påfrestande situationer. Så beskrev huvudskyddsombudet Anna Davis läget på Länsstyrelsen i Stockholms län i sin 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket i början av sommaren. Enligt anmälan hade Landshövdingen Anna Kinberg Batra ”En toxisk ledarstil som ger avtryck i organisationen.”
Huvudskyddsombudet krävde dels att en arbetsmiljöutredning skulle komma i gång, dels att den tidigare länsöverdirektören skulle höras i utredningen.
Men Arbetsmiljöverket avisade anmälan. Arbetsgivaren hade redan fattat beslut om att genomföra en arbetsmiljöutredning. Varken arbetsmiljölagen eller föreskrifterna ger då myndigheten möjlighet att kräva att en arbetsgivare ska komma i gång med utredningen, skrev Arbetsmiljöverket.
Anna Davis är ändå nöjd.
– Arbetsmiljöverket kom ut på inspektion. Det var en stark signal till oss alla att vi måste komma till skott. Sen att de rent juridiskt inte hade möjlighet att knuffa på arbetsgivaren att komma i gång. Det är en annan sak.
Hon upplevde att hon fick stöd i sak och att inspektörerna förklarade vikten av samverkan, utredning och åtgärder.
Anna Davis påpekar att läget fortfarande är ansträngt på Länsstyrelsen och att medarbetare söker sig därifrån. Hon både hoppas och tror att en arbetsmiljöutredning är på gång inom kort.
– Vi har precis haft ett väldigt välvilligt och ödmjukt möte i den centrala samverkansgruppen på högsta lokal nivå där vi enades om att det här måste komma i gång snarast. Vi har inte fått en tidsplan ännu men alla verkar angelägna om att komma i gång.
Hon tillägger:
– Min absoluta förhoppning är att arbetsmiljön blir bra för samtliga medarbetare på Länsstyrelsen och att även ledarskapet blir bättre så att man leder med nyfikenhet och intresse snarare än auktoritet.
För er var det angeläget att den tidigare länsöverdirektören skulle få höras i utredningen. Hur har det gått med det?
– Det är den befattning som har det övergripande arbetsmiljöansvaret. Det var därför viktigt för oss att höra Åsa Ryding ( den tidigare länsöverdirektören, reds. anm.) eftersom hon hade det ansvaret under landshövdingens första år. Vi kommer att tala med henne och se till att inget av det som hon har att säga som kan vara relevant för att ta fram ett åtgärdsprogram kommer att missas.
Anna Davis tillägger:
– Vi hoppas att utredningen startar så snart som möjligt, att det ställs heltäckande frågor och att arbetsmiljön belyses ur alla vinklar. Vi är också angelägna om att både JO och Riksrevisionen ska avge sina rapporter under hösten. Det blir tre tunga rapporter så småningom.
Allt om arbetsmiljö har sökt även Claes Lindgren, vikarierande länsöverdirektör för en intervju. Han låter hälsa att han i nuläget inte har mycket mer att säga annat än att prioriteringen är att få i gång arbetet med arbetsmiljöundersökningen så fort som möjligt. Han tillägger att Länsstyrelsen sedan den 1 september har en ny leverantör av företagshälsovård vilket innebär ”…ett visst merarbete i sakfrågan.”
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.