Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Två av tre får stöd till träning

Två av tre anställda har arbetsgivare som underlättar deras möjlighet att träna. Var tredje kan motionera på betald arbetstid. Men förmånerna skiljer sig stort mellan branscher och regioner.

Publicerad: 2013-01-17

Det framgår av en undersökning som bemanningsföretaget Peak IT & Office låtit göra bland drygt 1 000 personer.

I enkäten så säger 65 procent att deras arbetsgivare erbjuder löneförmåner som uppmuntrar personalens fysiska aktivitet. En tredjedel får träna på arbetstid.

Motion på betald arbetstid är allra vanligast i Stockholm där 44 procent av cheferna erbjuder den möjligheten. Smålänningarna har en annan inställning: bara 15 procent tycker att personalen ska få motionera på kontorstid.

Chefer har större möjlighet att träna än andra anställda. Bland mellanchefer och företagsledningen får 78 procent olika löneförmåner till motion, mot 61 procent av övriga anställda.

Attityden till att uppmuntra träning skiljer sig också mellan olika branscher. IT- och telekomanställda har störst förutsättningar att hålla sig i fysisk trim. Åtta av tio har möjlighet att träna, antingen på eller utanför arbetstid. Nästan lika många i bank- och finanssektorn får det stödet.

Arbetsgivare i offentlig sektor är snålast. Vårdpersonal i offentlig sektor ligger allra sämst till. Bara hälften har en arbetsgivare som underlättar träning på något sätt.

Vanligaste stödet för träning är bidrag till avgifter på gym eller träningsanläggningar.

Publicerad: 2013-01-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!