Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Två döda i gruvolycka i Malmberget

Två personer omkom vid en olycka i LKAB:s gruva i Malmberget på tisdagen. De befann sig i en arbetskorg som rasade ned i ett schakt.

Publicerad: 2010-05-18

De båda omkomna var sysselsatta med att kontrollera och besiktiga bergförstärkningen under jord. Enligt LKAB befann de sig i en arbetskorg som hängde från en lyftkran, när korgen lossade. Den föll och de omkomna hittades nästan hundra meter under den plats där kranen stod. Kranen stod på 1040-metersnivån.

De dödade var anställda som byggnadsarbetare på ett entreprenadföretag åt LKAB. Vad som orsakat olyckan är ännu inte känt. En förundersökning har inletts.

Dödsolyckor i svenska gruvor är numera ovanliga. Senaste dödsolyckan skedde 2008 i LKAB:s gruva i Kiruna. Anita Israelsson, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket i Luleå, anser att svenska gruvföretag är bra på att förebygga olyckor och har ett högt säkerhetstänkande.

– I ett internationellt perspektiv är säkerhetstänkandet mycket högt, säger hon till TT.

Stefan Wiberg, arbetsmiljöombudsman på fackförbundet IF Metall, säger i en kommentar:

– Det är oerhört tragiskt, det är våra medlemmar det gäller. Vi jobbar hårt med nolltolerans mot dödsolyckor. Vi måste göra ännu mer ihop med arbetsgivarna. Det handlar om riskutbildning och riskanalys, något det slarvas med idag. Även om vi aldrig uppnår noll olyckor i arbetslivet måste ambitionen vara mycket hög – för vem är det som ska dö på jobbet, är det din son eller min dotter?

Tomas Strömberg
, huvudskyddsombud för underjordsarbetarna i LKAB:s gruva i Malmberget, utsågs nyligen till månadens skyddsombud i Du&jobbet. Han konstaterade då att allvarliga olyckor i gruvorna minskat, men att ”man måste ha respekt för berget”.
Läs intervjun här.

Publicerad: 2010-05-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!