Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Två timmar ute räddar dig från deppighet

Jobbar du utomhus blir du på bättre humör. Två timmars dagsljus behövs.

Publicerad: 2011-04-14

Vägarbetare, förskolelärare och andra som vistas mycket utomhus i arbetet – minst två timmar om dagen – har 40 procents mindre risk att drabbas av depressiva symtom.

Det framgår av en dansk studie, gjord av forskare vid Århus universitetshospital.

Forskningen bygger på en enkät bland knappt 3 000 offentligt anställda i Danmark, under månaderna januari och februari. 650 valdes ut för närmare studier. Deltagarna fick berätta om hur stor del av arbetstiden de arbetade utomhus och forskarna samlade in uppgifter om depression och depressiva symtom.

Det visade sig att utomhusarbete hade en god påverkan på humöret och välbefinnandet. Två timmar verkar vara gränsen. Mindre tid gav ingen effekt och längre tid gav ingen större effekt. Mot svårare depressioner hjälpte dock inte utomhusjobbet.

Nu ska forskarna gå vidare med nya studier där försökspersonerna ska bära en ljusmätare på armen, för att mäta hur mycket ljus och sol per dag som behövs för att vi ska må bättre.

Studien har publicerats i tidskriften Scandinavian Journal of Work, Environment & Health.

Publicerad: 2011-04-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!