Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tydlig minskning av dödsolyckor på jobbet

Hittills i år är det bara fem vuxna som dött på jobbet i Sverige. Jämfört med samma period de föregående åren är det en stor minskning.

Publicerad: 2020-04-22

Det finns ingen enkel förklaring till varför dödsolyckorna minskat så mycket.

Dödsolyckorna på jobbet har varit en het fråga under en längre tid. Efter en långvarig nedgång i olyckor med dödlig utgång vände trenden upp under 2017, 2018 och åtminstone de första månaderna 2019.

Men under de första månaderna 2020 ser det påtagligt annorlunda ut. Sedan årsskiftet har fyra vuxna svenskar dött på jobbet. Dessutom har en utländsk lastbilschaufför och två skolelever dött i anknytning till skolan.

Detta kan jämföras med samma tid förra året då 18 personer dog på jobbet. Dessutom dog en utländsk lastbilschaufför och en hemvärnsman under samma tid.

Under samma tid 2018 dog 13 personer och en person från ett utländskt företag. Går man tillbaka till 2017 och samma tidsperiod dog 17 personer plus en skolelev och två personer från utländska arbetsgivare.

Alla uppgifter kommer från Arbetsmiljöverkets redovisning av dödsfall på jobbet.

Minskningen handlar inte heller om någon corona-effekt, åtminstone inte i någon stor omfattning, eftersom det sällan sker dödsolyckor i de branscher som stängt ner i stor omfattning. En stor del av den jämförda tidsperioden är också innan pandemin drog in över Sverige.

Gustav Sand Kanstrup, projektledare på Arbetsmiljöverket, har noterat den positiva trenden. Men det är för tidigt att spekulera i någon förklaring till nedgången, menar han.

– Vi vågar inte dra några slutsatser utifrån detta, men det är självklart positivt. säger Gustav Sand Kanstrup som dock poängterar att målsättningen är att det inte ska vara några dödsolyckor alls på den svenska arbetsmarknaden.

Även slumpen kan haft en inverkan.

– Slumpfaktorn är självklart stor när det är ett relativt litet antal, fortsätter han.

I samband med Corona-utbrottet har det också rapporterats ett antal dödsfall i sviterna av corona där smittotillfället kan ha varit på jobbet. Det gäller ett antal busschaufförer samt en anställd inom hemtjänsten. Det är dock omöjligt att veta var de aktuella personerna smittats, och de finns inte heller med i Arbetsmiljöverkets statistik.

//OSCAR MAGNUSSON

Läs mer om dödsolyckorna på svensk arbetsmarknad här.

Publicerad: 2020-04-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!