Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tystnaden hotet mot en bra arbetsmiljö

I utställningen om Yttrandefrihet på Nobelmuseet står det: ?“Rädsla för förföljelse och straff kan leda till omfattande självcensur, hänsyn till oss själva och andra kan påverka valen vi gör. Kan det största hotet mot yttrandefrihet vara de yttranden som aldrig uttalas?“

Publicerad: 2009-11-30

”Statistik från Arbetsmiljöverket visar att arbetsskador orsakade av stress ökar. Sedan 1997 har arbetssjukdomarna ökat med nästan fyra gånger, främst på grund av organisatoriska och sociala faktorer. 60 procent av dessa arbetssjukdomar var orsakade av stress och stor arbetsbelastning.
Stress i arbetet uppmuntrar primitiva (regressiva) beteenden som ryktesspridning och utlöser försvarsmekanismer som kan leda till att ”syndabockar” söks.
”mobbning är ett större problem i den offentliga sektorn, närmare 10 procent anger att de varit utsatta ?för personlig förföljelse…”
(Från Arbetsmiljöverket).

•53 % av kommunalt anställda lärarna är rädda för repressalier om de framför kritik mot sin arbetsgivare. Resultatet från en undersökning av Utbildningsradion och Lärarnas Riksförbund hösten 2008. Läs mer.

Vem tjänar på stress? \tVem förlorar?
Vem har ansvaret?

Vem tjänar på rädsla?
Vem tjänar på tystnad?
Vem betalar notan?

Börje Eriksson, initiativtagare till demokratiprojektet Visa civilkurage.

Publicerad: 2009-11-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!