Tystnadskultur ska kartläggas
STUDIE Vad är egentligen tystnadskultur och vilka faktorer gör att den uppstår? Det är frågor som Myndigheten för arbetsmiljökunskap hoppas få svar på.
Text : Elsa Frizell
Publicerad: 2024-01-29
Det finns få svenska studier om tystnadskultur och stort behov av ökad kunskap. Det är bakgrunden till att Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, under hösten startat ett projekt som ska ge en kunskapssammanställning på området.
– Frågeställningar om tystnadskultur uppmärksammas alltmer, både arbetstagarparter och arbetsgivarparter lyfter fram detta. Men frågeställningarna som lyfts är väldigt olika och det finns behov av att ringa in vad avses med tystnadskultur, säger Annette Nylund, processledare på Mynak.
Projektet har startats med en genomgång av befintlig forskning för att bland annat kunna landa i en definition av begreppet. En kartläggning ska också genomföras för att bredda kunskapen om hur vanligt tystnadskultur är i svenskt arbetsliv. Orsaker till tystnadskultur ska också studeras.
– Tystnadskultur är ett slags negativt mått på arbetsmiljön. Finns det något som är gemensamt eller är den effekter av allt möjligt?, säger Anette Nylund.
I projektet ska förklaringar sökas i bland annat vilken typ av verksamhet det är, hur organisationer ser ut, vilken typ av arbetsuppgifter som förekommer och individuella aspekter som till exempel kön eller ålder.
Förhoppningen är att projektet inte bara ska leda till mer kunskap utan också till verktyg för hur man kan arbeta med tystnadskultur på arbetsplatsen.
Projektet beräknas vara klart december 2024.
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.