Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Undersök mobbningen som en polis


I Norge har man goda erfarenheter av att motverka mobbning på jobbet. En av de metoder som utvecklats kallas för faktaundersökning. Den följer samma principer som en polisutredning.

Publicerad: 2014-06-05

Tidigare i år dömdes två chefer i Krokoms kommun för vållande till en medarbetares död. De hade inte ingripit mot mobbning på arbetsplatsen, vilken ledde till att mannen tog livet av sig (se Du&jobbet 2/14). Domen satte strålkastarljuset på ett allvarligt problem i svenskt arbetsliv; många anställda utsätts för kränkande särbehandling, och många chefer undviker att ta tag i problemen, eller vet inte riktigt hur de ska göra.

Det finns emellertid väl beprövade metoder för att ta itu med mobbning på jobbet. Det räcker med att snegla västerut för att lära sig mer om dem. I Norge har det sedan många år bedrivits ett metodiskt arbete i frågan, med stöd av såväl myndigheter som arbetsmarknadens parter.

Ståle Einarsen, professor i arbets- och organisationspsykologi vid Bergens universitet och en av världens ledande mobbningsforskare, har tillsammans med kollegan Helge Hoel utvecklat en metod som kallas för Faktaundersökning, vilken bygger på de principer polisen använder när de utreder brott.

Inspirationen kom från såväl brittiska erfarenheter som ett avtal mellan arbetsmarknadsparterna på europeisk nivå om hur trakasserier på jobbet ska motverkas.  Metoden har varit i bruk i Norge sedan 2007.

Utredningen ska följa samma principer som en polisiär förundersökning, säger Ståle Einarsen. Sakförhållandena ska utredas objektivt, och undersökningen ska leda till en slutsats: har mobbning förekommit eller inte?

–  De olika parterna ska intervjuas, var för sig. Både den som anser sig utsatt för mobbning och den som anklagas. Eventuella vittnen ska också intervjuas enskilt. Utredarna ska undersöka om det finns dokument, till exempel e-post eller meddelanden på sociala medier, som kan tala i den ena eller andra riktningen. Och precis som i en polisiär utredning ska parterna få ta del av vad som sägs i intervjuerna och vad utredarna kommer fram till.

Läs mer i Du&jobbet nr 4!

Vill du veta mer om de norska metoderna? 19 september talar Ståle Einarsen m fl på Arbetsmiljöforums seminarium: Ta itu med mobbning på arbetsplatsen! Mer information här.

Publicerad: 2014-06-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!