Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Undvik övertid och slipp depression

Att arbeta mycket övertid mer än fördubblar risken att drabbas av depression. Det framgår av en ny forskningsstudie.

Publicerad: 2012-01-27

Forskare från Arbetshälsoinstitutet i Finland och University College i London har följt 2 123 medelålders kontorsanställda i Storbritannien under sex år och funnit ett samband mellan att jobba långa arbetspass och att insjukna i en kraftig depressiv episod.

Resultatet är att anställda som jobbade i snitt 11 timmar per dag hade ungefär 2, 5 gånger så hög risk att utveckla depression jämfört med kollegor som arbetade 7-8 timmar om dagen.

Risken att bli deprimerad av en lång arbetsdag ökade oavsett hur stressigt jobbet i sig var, enligt studien. Sambandet bestod också även efter att forskarna tagit hänsyn till sådant som stödet från chefer och kollegor, alkohol, rökning och kroniska psykiska sjukdomar.

Vissa positiva egenskaper i arbetet, t ex god kontroll över arbetsuppgifterna, kan fungera som en buffert mot negativa hälsoeffekter av långa arbetsdagar. Å andra sidan, så kan långa arbetspass också betyda större utsatthet för dåliga arbetsmiljöfaktorer.

Forskarna noterar att studien är gjord bland offentligt anställda tjänstemän. Det återstår att ta reda på om studiens påvisade samband övertid-ångest också finns för arbetare och anställda i privat sektor.

•Studien har redovisats i tidskriften PloS ONE.

Publicerad: 2012-01-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!