Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Unga anställda oftare sjuka från jobbet

Publicerad: 2017-03-06

Vem ska man anställa om man vill ha få sjukdagar? Jo, någon som är 55 år eller mer. Ju äldre, ju färre sjukdagar, visar nya siffror från Sveriges Företagshälsor.

Branschorganisationen Sveriges Företagshälsor har frågat nära 10 000 personer om hur många sjukdagar de uppskattar att de kommer att ha det närmaste året. Mönstret är tydligt: ju äldre du är desto färre sjukdagar tror du att det blir. 42 procent i åldersgruppen 55+ tror inte att de kommer att ha någon sjukdag det närmaste året. För personer upp till 30 år är motsvarande siffra 18 procent.

–Trenden vi ser, som också stöds av annan statistik, är att ju äldre man är desto mer är man också på jobbet, säger Peter Munck af Rosenschöld, vd på Sveriges Företagshälsor.

Så om man ska anställa någon, skulle du rekommendera att välja någon som är 55+?

– Om man tittar på förväntad sjukfrånvaro är det i alla fall säkrare att anställa någon som är i den åldern.

Sveriges Företagshälsors rapport visar också att kvinnor och offentliganställda generellt tror att de kommer att vara mer sjukfrånvarande än privatanställda och män.

I rapporten har man också ställt frågan om planerad pensionsålder. Svaren visar att kvinnorna i hög grad planerar att gå i pension kring 65-årsdagen. För männen spretar det mer. En större andel tänker jobba efter 65-årsdagen, likaså tänker fler män än kvinnor sluta innan 65-årsdagen.

Det finns också ett tydligt samband mellan upplevd hälsa och tänkt pensionering.

– Det hänger samman med arbetsmiljön. Om jag tror att jag kommer att bli sjuk, eller har varit sjuk mycket, vill jag gå i pension tidigare. Men har man schysta arbetsmiljöer kan folk tänka sig att jobba längre, säger Peter Munck af Rosenschöld.

Läs rapporten här.

Publicerad: 2017-03-06

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!