Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Unga får sms-jobb i stället för vikariat

Publicerad: 2017-02-28

Mer än en kvarts miljon svenskar har så kallade behovsanställningar, också kallade sms-jobb, samtidigt som de mer förutsägbara vikariat-anställningarna minskar. Skandal, menar LO.

I en ny rapport, ”Anställningsformer och arbetstider 2017” tittar LO närmare på anställningsvillkoren i Sverige. I rapporten pekar man bland annat på att 15 procent av alla anställda i åldern 16-64 år har tidsbegränsade anställningar, en ökning med 6 procentenheter sedan 1990. De tidsbegränsade anställningarna är vanligare bland kvinnor och i arbetaryrken. Bland unga upp till 24 år hade mer än varannan en tidsbegränsad anställning.

Bland de tillfälliga jobben har det blivit färre vikariat, däremot ökar de så kallade behovsanställningarna eller timanställningarna kraftigt. Från 42 000 1990 till 262 000 förra året.

– Att över en kvarts miljon människor har så otrygga anställningar så att de inte vet om de kommer få tillräckligt med jobb för att ha råd att betala mat och hyra är inget annat än en skandal, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson i ett pressmeddelande.

Du&jobbet talade förra året med 22-åriga Kajsa Nordin som hade en behovsanställning inom i en butikskedja i Stockholm. En vanlig vecka brukar hon få jobba 15-20 timmar, berättade hon.

– Jag får schemat ett par veckor i förväg, det är så långt fram jag vet hur jag ska jobba, sa Kajsa Nordin då till Du&jobbet.

Hon har även många vänner som bara rings in för att arbeta vid behov, ”ring-och-spring” som hon kallar det.

– Jag märker på mina kompisar att många påverkas av att jobba så här. Det sliter på hälsan att stressas över ekonomi och arbete. Den psykiska ohälsan ökar ju också, inte minst bland unga tjejer.

I LO-rapporten kan man också läsa ut att 25 procent av samtliga har deltidsanställningar. Deltiderna är vanligare bland arbetaryrken och är allra vanligast bland kvinnor. Bland tjänstemän däremot minskar andelen som arbetar deltid.

//Oscar Magnusson

Läs hela LO-rapporten här.

Publicerad: 2017-02-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!