Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Unga kvinnor får mest eksem på händerna

Inom service, vård, omsorg och tillverkning finns många riskyrken för handeksem. Mest utsatta är unga kvinnor, enligt en ny översikt.

Publicerad: 2012-05-23

Forskare vid Karolinska Institutet har på Arbetsmiljöverkets uppdrag undersökt kunskapsläget för handeksem i arbetet. Den visar att handeksem förekommer hos var tionde person av den vuxna, yrkesverksamma befolkningen, eller cirka 600 000 individer. Det är den vanligaste arbetsrelaterade hudsjukdomen. Handeksem innebär rodnad, klåda, svullnad, blåsor, fjällning och sprickor på händerna. Viktigaste orsaken är att huden irriteras av vätskor i arbetet och kontaktallergi mot olika ämnen.

Handeksem är vanligast bland unga kvinnor. Orsaken är inte att kvinnor skulle ha mer känslig hud än män. Skillnaderna mellan könen beror på att kvinnor i större omfattning utsätts för vätskor i arbetet. Det gäller även när kvinnor och män har samma yrke, vilket tyder på att arbetsuppgifterna inte är desamma för kvinnor och män. Att handeksem är vanligast bland ungdomar beror på att de i stor utsträckning börjar sin yrkeskarriär i arbeten inom vård, restaurang och service – branscher där man arbetar mycket med olika vätskor.

Yrken med särskilt hög risk är t ex frisör, kock, bilmekaniker, målare, tandläkare, tandsköterska, undersköterska och florist. Stora grupper arbetar i branscher där handeksem är ett hinder för att arbeta vidare. Många tvingas också byta yrke.

Mer än åtta av tio som anmäler handeksem som arbetsskada säger att sjukdomen inneburit att arbetsvillkoren förändrats. Forskarna jämför sjukdomen med samma försämring av livskvaliteten som den som har astma.

Men det går att förebygga genom olika åtgärder i arbetsmiljön, enligt översikten, som hudvårdsprogram och metoder för att minimera risken att huden kommer i kontakt med skadliga ämnen.

Arbetsmiljöverket kan också minska risken för handeksem i arbetslivet genom kampanjer mot särskilda riskyrken, som frisörer, kockar, kallskänkor, och personal inom vård och omsorg.

Publicerad: 2012-05-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!