Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Unga sommarvikarier behöver lotsas in

Ta hand om sommarjobbarna. Arbetsplatsen har särskilda skyldigheter gentemot minderåriga. Till exempel gäller andra arbetstidsregler.

Publicerad: 2012-06-26

Sommarjobbet kan vara en inträdesbiljett till arbetsmarknaden. De som feriejobbat under skoltiden lyckas bättre i arbetslivet, visade en undersökning från TCO och SCB. Men samtidigt har flera sommarvikarier råkat ut för allvarliga olyckor, så arbetsgivare bör vara extra noga med säkerheten.

Här är några saker att tänka på:

Särskilda arbetstidsregler gäller. De som är under 13 år får i princip inte jobba alls, undantaget t ex enklare försäljning eller bärplockning.  13-14-åringar får jobba högst sju timmar per dag. 15-17-åringar får jobba högst åtta timmar om dagen. Upp till 15 måste ungdomarna få vara lediga minst 14 timmar i sträck varje dygn och 36 timmar varje vecka. Upp till 18 ska ledigheten vara 12 respektive 36 timmar.

Ungdomarna får inte utföra vilka arbetsuppgifter som helst. Dessutom är de individuella skillnaderna i mognad och utveckling stora, så en uppgift som är lämplig för en minderårig är det kanske inte för en annan. Otillåtet är t ex arbete med rasrisk, arbete på hög höjd, arbete med motorredskap och farliga ämnen.

För många är det första kontakten med arbetslivet, de har inte samma erfarenhet som vuxna när det gäller att bedöma risker. Var därför särskilt noggrann med att försäkra er om att ungdomarna verkligen har tagit till sig informationen.

Mer om arbetstider hittar du här.

Mer om arbetsgivaransvar här.

Tips till sommarjobbare.

Publicerad: 2012-06-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!