Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Unga vill ha fasta jobb

Publicerad: 2013-11-07

En fast anställning är det viktigaste i arbetet för många unga. Det visar en studie om ungas attityder.

Undersökningen om de ungas syn på liv och arbete har gjorts av Ungdomsstyrelsen.

Enligt undersökningen så tycker omkring hälften av unga mellan 16–29 år att utbildning och arbetsmarknad är dagens viktigaste samhällsfrågor.

Att skaffa ekonomisk trygghet och fast arbete tycker två av tre unga (65 procent) i åldern 16-29 år är det allra viktigaste.  Det är bara fritid och ett bra parförhållande som står högre i rangordningen för de unga.

Det har också blivit vanligare att 16–29-åringarna betonar vikten av ekonomisk trygghet och ett fast jobb. Det är det tydligaste trendbrottet jämfört med tidigare attitydundersökningar då färre lagt vikt vid detta.

De viktigaste egenskaperna i ett arbete är en god arbetsmiljö, men att det är en fast anställning har ökat i betydelse, framför allt i åldersgruppen 25-29 år. Utvecklingen mot fler tillfälliga jobb motsvarar alltså inte önskningarna hos några åldersgrupper.

Den ökande arbetslösheten sätter sin prägel på de unga i allt större grad. 18 procent oroar sig för att bli arbetslösa, för tio år sedan var det 9 procent som såg arbetslösheten som ett orosmoment.

Unga som är arbetslösa rapporterar i större utsträckning fysiska och stressrelaterade besvär. De oroar sig i större utsträckning än andra för arbetslöshet, för att inte duga och för sin egen eller familjens ekonomi.

Den egna hälsan bekymrar också allt fler: 11 procent är oroliga enligt den nya enkäten, mot 9 procent 2002.

Publicerad: 2013-11-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!