Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Ungas händer skadas av maskiner

Publicerad: 2014-10-30

Ungdomar under 25 år har en påtagligt högre risk att skadas av maskiner. Och de flesta skador ger men för livet. 

Det framgår av en ny rapport från AFA Försäkring, som bygger på uppgifter om arbetsskador i Sverige.

Enligt rapporten inträffade 13 526 allvarliga olycksfall på arbetsplatser inom industrin, bygg- och anläggning under åren 2008-2012. Var fjärde svår arbetsolycka i dessa branscher inträffade vid kontakt med maskiner, verktyg eller lyftanordningar.

Maskinskador orsakas oftast av att arbetstagaren fastnar i en maskin med en hand eller flera fingrar. Följderna blir allvarliga: fyra av fem skador som orsakas av maskiner leder till medicinsk invaliditet. Vanligast är skador på händer och fingrar. Drygt 500 allvarliga fingerskador inträffar varje år, varav 77 leder till amputationer.

I åldersgruppen 16-25 år är risken som störst. Det gäller alla yrkesgrupper. Men främst inom metallhantverk, bland reparatörer och processoperatörer. Där löper de unga männen en 80 procents högre risk att skadas än genomsnittet i yrket. I bygg- och anläggningssektorn har dock även den äldsta åldersgruppen en överrisk.

Publicerad: 2014-10-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!