Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Ungas skiftarbete ökar risk för ms

Skiftarbete ökar risken för att drabbas av ms. Det framgår av ny svensk forskning.

Publicerad: 2011-10-18

Det är forskare från Karolinska Institutet som upptäckt ett samband mellan skiftarbete och multipel skleros, ms. De som i unga år arbetar skift kan senare i livet utveckla ms, enligt de nya rönen.

Forskarna har analyserat uppgifter från två olika studier, där ms-fall jämförts med kontrollpersoner som inte hade sjukdomen. Totalt ingår data från nära 14 000 personer, i åldern 16-70 år. Forskningsteamet har sedan undersökt förekomsten av ms mellan skiftarbetare och de som inte jobbar skift. Definitionen av skiftarbete var att arbeta mellan klockan 21 och 07.

Resultatet är att de som arbetat utanför kontorstid under tre år eller längre före 20 års ålder hade en fördubblad risk att utveckla ms jämfört med de som aldrig arbetat skift.

Sambandet kan förklaras av att skiftarbete orsakar sömnbrist och störningar i den biologiska klockan. Men de exakta mekanismerna är fortfarande oklara, enligt forskarna.

– Våra analyser visar en signifikant koppling mellan att arbeta skift i ung ålder och förekomst av ms, förklarar Anna Karin Hedström, vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande. Att associationen observerades i två oberoende studier ger stöd för ett samband mellan skiftarbete och ms-risk.

Tidigare undersökningar har visat att skiftarbete ökar risken för bl a hjärtkärlsjukdomar och cancer.

Omkring 17 000 svenskar har ms.

•Resultatet av denna nya studie har publicerats i tidskriften Annals of Neurology.

Publicerad: 2011-10-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!