Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Ungdomar vill ha fasta jobb

Sex av tio är positiva till turordningsreglerna i Las. Och nästan nio av tio vill helst ha ett fast jobb., enligt en ny opinionsundersökning.

Det är akademikerförbundet SSR som låtit Novus Opinion ställa frågor om Las, lagen om anställningsskydd, som 1 000 personer svarat på.

Publicerad: 2009-11-18

Enligt undersökningen finns det ett starkt stöd för Las-reglerna. Sex av tio är positiva till turordningsreglerna, bara 17 procent är negativa.

Majoriteten för fasta jobb är mycket stor. Inte minst bland unga. 88 procent säger att de föredrar en tillsvidareanställning och av dem som är under 29 år är det 89 procent.
– Myten om att ungdomar vill ha visstidsanställningar kan avlivas, säger Akademikerförbundet SSRs förhandlingschef Eva Fagerberg, i en kommentar.

Problemet, enligt förbundet, är bara att unga inte får några trygga anställningar. Av de under 25 år som har ett jobb säger 63 procent att de har ett tillfälligt jobb.

• I en undersökning som Du&jobbet gjorde 2003 sade 93 procent av unga i åldern 16-24 år att de ville ha fast anställning.

Publicerad: 2009-11-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!