Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Uppror kräver stopp för delade turer


Nära 15 000 personer har skrivit på ett undersköterskeuppror för bättre arbetsvillkor i äldreomsorgen. I dag överlämnades namnlistorna till socialministern Lena Hallengren (S).

Publicerad: 2019-08-22

I upproret kräver man bland annat bättre arbetstider och högre personaltäthet för undersköterskor inom hemtjänst och på äldreboenden. En av de frågor upproret trycker på mest är att få bort de delade turerna (att arbetsdagen är uppdelat i ett tidigt och ett sent pass) som man menar omöjliggör ett normalt socialt liv. I förlängningen hoppas man att upproret ska leda till att yrkets status höjs, och att fler söker sig till vårdutbildningar.

Våra liv är minst lika viktiga som de liv vi tar hand om och nu tycker vi att det är på tiden att vi får den arbetsmiljö, de arbetsvillkor och den status vi så väl förtjänar, sa initiativtagaren Marie Wiberg vid en manifestation i Stockholm i dag, torsdag, när namnunderskrifterna överlämnades till Lena Hallengren.

Marie Wiberg fortsatte:

– Vi har egentligen inte så stora krav, vi vill bara ha fler kollegor och arbetstider som går att kombinera med ett socialt liv. Vi vill ha bort de delade turerna och få mer tid till återhämtning.

Även Kommunals ordförande Tobias Baudin fanns på plats i samband med manifestationen. Han hyllar initiativet från undersköterskorna.

– De som har dragit igång Undersköterskeupproret har gjort ett fantastiskt makalöst bra jobb. Vi i Kommunal har krävt ett rejält äldreomsorgslyft. Det här ger kraft åt de krav som vi driver, säger han till tidningen Kommunalarbetaren.

Namninsamlingen drogs igång i våras som en reaktion på att det riktade statsbidraget för ökad bemanning i äldreomsorgen togs bort.

Publicerad: 2019-08-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!