Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Uthyrda drabbas oftare av arbetsolyckor

Hård konkurrens i branschen leder till att uthyrningsföretagen låter bli att kräva åtgärder mot brister i arbetsmiljön hos kundföretaget.

Publicerad: 2012-10-12

Antalet arbetsolyckor fortsätter att ligga på en dubbelt så hög nivå som i andra branscher, visar preliminära siffror för första halvåret 2012. Bemanningsbranschen har i snitt 12 anmälda olyckor som leder till sjukfrånvaro per 1000 anställda, övriga branscher har i snitt 6 anmäla olyckor. Detta är extra anmärkningsvärt med tanke på att många i bemanningsbranschen arbetar på kontor.

Arbetsmiljöverket driver
sedan flera år en nationell tillsynsinsats inom bemanningsbranschen. Av de hittills 600 arbetsställen som inspekterats har drygt hälften av företagen fått närmare tusen krav på förbättringar av arbetsmiljön. Bemanningsföretagen är dåliga på att ta del av kundföretagens riskbedömningar innan de tar uppdraget. Introduktionen av nya är otillräcklig. Det finns en okunskap om vem som står för arbetsmiljöansvaret och vem som ska anmäla olyckor och tillbud till Arbetsmiljöverket.

Hård konkurrens leder dessutom till att man väljer att inte kräva åtgärder mot brister hos kundföretaget. En företrädare för ett uthyrningsföretag sa vid en inspektion: ”Om inte vi tar det, går det till någon annan.”

Inspektionerna av branschen fortsätter under våren 2013. Förhoppningen är att Arbetsmiljöverkets inspektörer ska hjälpa branschen att få till en fungerande samverkan mellan uthyrningsföretag och kundföretag, för att skapa en bättre arbetsmiljö för de uthyrda.

Uthyrningsföretagen verkar inom bland annat industri- och tillverkning, kontor och administration,  lager och logistik.

Publicerad: 2012-10-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!