Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Utländska arbetare ökar stort

Publicerad: 2019-02-14

Antalet utländska arbetare i Sverige ökade med nästan 50 procent förra året. Två av tre jobbar i byggbranschen och flest antal kommer från Polen.

Förra året registrerades cirka 106 800 utländska arbetare till Arbetsmiljöverket, jämfört med cirka 72 500 personer året innan. Det är en ökning med nästan 50 procent, enligt nya siffror från Arbetsmiljöverket.

Gästarbetarna är anställda utanför Sverige, men deras arbetsgivare har anmält till myndigheten att de ska arbeta tillfälligt i Sverige.

Framför allt är det inom byggsektorn som gästarbetarna befinner sig. Drygt 66 procent, över 70 000 personer, arbetade som byggjobbare förra året, en ökning med drygt 26 000 personer jämfört med 2017.

– Vi tror att det hänger ihop med den byggboom vi ser runt om i Sverige just nu, både när det gäller större och mindre bygg- och anläggningsprojekt. Då behövs det utländsk arbetskraft som täcker det arbetskraftsbehov som finns, säger Arne Alfredsson, t.f. avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

Cirka 13 procent av de utländska arbetarna jobbade i tillverkningsindustrin och cirka 8 procent med informations- och kommunikationsverksamhet.

Polen är det land som flest antal gästarbetare kommer ifrån. Cirka 46 400 personer, eller drygt 43 procent, kommer härifrån. Det är betydligt fler än länderna som följer – Litauen, Lettland och Indien, med cirka 7 300 utstationerade gästarbetare vardera.

Enligt Arne Alfredsson arbetar många polacker i byggbranschen.

– Polacker är normalt sett mycket efterfrågade hantverkare som återfinns som tillfällig arbetskraft i hela Europa, så det är ingen som är unikt för Sverige. När det gäller gruppen utländska arbetare från Indien återfinns en majoritet inom segmentet dataprogrammering, där många generellt har en väldigt hög utbildning och kommer från ett de främsta länderna i världen när det gäller datakonsultverksamhet, säger han.

Enligt Arbetsmiljöverket har antalet registrerade utländska arbetare ökat stabilt sedan det s.k. utstationeringsregistret infördes för sex år sedan, med ett litet uppsving de senaste åren. Till registret ska utländska arbetsgivare anmäla sina anställda och att de ska arbeta tillfälligt i Sverige. Ökningen beror sannolikt både på att arbetsgivarna blivit bättre på att anmäla och på den goda konjunkturen som varit, enligt myndigheten.

Syftet med utstationeringsregistret är att ge arbetsmarknadens parter och tillsynsmyndigheter insyn i gästarbetarnas arbetsvillkor.

//ZANDRA ZERNELL

Härifrån kom majoriteten av gästarbetarna 2018:

Polen 46 396
Litauen 7 387
Lettland 7 319
Indien 7 318
Tjeckien 6 506

Källa: Arbetsmiljöverket

Publicerad: 2019-02-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!