Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Utmattade äter oftare okontrollerat

Utbränd på jobbet? Risken ökar för att du ska tröstäta.

Publicerad: 2012-03-14

Kvinnor som är stressade och utmattade av jobbet tröstar sig med mat, enligt en ny finsk studie. Resultatet bygger på en undersökning av 230 anställda kvinnor i åldern 30 till 55 år, som deltog i ett försök som syftade till en mer hälsosam livsstil. De fick svara på frågor om matvanor och olika faktorer i arbetet, som stress, trötthet m m, som fångar in utmattningssymtom.

Enligt studien så hade 22 procent av deltagarna någon form av utbrändhet. De hade också i större grad än de andra en vana att äta mer okontrollerat och känslomässigt, när de var stressade eller nedstämda – inte bara när de var hungriga.

Kvinnor som inte hade några symtom på utmattning när försöket startade minskade på känsloätandet inom ett år. De som var utbrända misslyckades med att ändra sina ätvanor.

Nina Nevanperä från finska Arbetshälsoinstitutet, som lett studien, menar att kopplingen utmattning på jobbet och matvanor är faktorer att ta hänsyn till vid behandling av fetma.

Resultatet av forskningen har presenterats i tidskriften The American Journal of Nutrition.

Publicerad: 2012-03-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!