Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Utpekad tågstöld kan vara arbetsmiljöbrott

Olyckan när ett tåg körde in i ett hus vid Saltsjöbaden kan röra sig om ett arbetsmiljöbrott. Städerskan är inte längre misstänkt för tågkraschen.

Publicerad: 2013-01-18

Enligt åklagaren finns inget som tyder på att kvinnan som fanns i tåget medvetet körde iväg med det. Kammaråklagare Pär Andersson i Stockholm menar att det rör sig om en olycka där kvinnan fått tåget i rullning i samband med städningen. Han har därför avfört misstanken mot kvinnan och hävt beslutet att anhålla henne.

Den tekniska utredningen visar att det funnits allvarliga säkerhetsbrister kring tåget och uppställningsplatsen. Brottsrubriceringen kan nu komma att ändras till arbetsmiljöbrott.

Enligt förre överåklagaren Sven-Erik Alhem är det uppenbart att låta utredningen omfatta även arbetsgivarens eventuella ansvar för olyckan.

– En svårt skadad och medvetslös person blev utpekad, som inte hade möjligt att freda sig mot anklagelserna. Det som är extra olyckligt är att den misstanken i sig blir av försvarskaraktär gentemot arbetsgivaren, som kan ha ett intresse av att tona ner de eventuella synpunkter som rör om arbetsgivaren försummat sig på något sätt, säger Sven-Erik Alhem, till TT.

Både SL och tågoperatören Arriva gick tidigt ut i media och sade att tåget stals ur depån av en städare. Något företagen beklagar idag.

– Vi borde varit tydligare med att säga att det är fullt möjligt att det är en olyckshändelse, säger kommunikationschefen Tomas Hedenius till TT.

Olyckan inträffade på Saltsjöbanan vid 02.40-tiden den 15 januari. Ett tåg körde in i ett hus vid ändhållplatsen. Städerskan hittades i anslutning till förarhytten och skadades allvarligt vid kraschen och vårdas fortfarande på sjukhus.

Publicerad: 2013-01-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!