Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Utvisning av kompetens ska hejdas

Nya regler för arbetskraftsinvandringen föreslås. Det ska dock fortfarande vara arbetsgivaren som bestämmer när det finns behov av arbetskraft från andra länder.

Publicerad: 2021-02-03

Målet är att styra om arbetskraftsinvandringen till högkvalificerade yrken. ILLUSTRATION:Colourbox

Det ska inte längre vara möjligt att utvisa en arbetskraftsinvandrare på grund av mindre slarvfel som dennes arbetsgivare begått – till exempel att ha lagt ut några semesterdagar för lite.

Det föreslås i ett delbetänkande från utredningen om regler för arbetskraftsinvandring.

Utredningen vill även se flera andra förändringar i dagens regelsystem. Man vill till exempel införa ett försörjningskrav för dem som vill ta hit sina familjemedlemmar under tiden de har uppehållstillstånd för arbete. Det ska bli möjligt att förnya arbetstillstånd fler gånger. Och personer med motsvarande högskoleexamen ska kunna få uppehållstillstånd i max nio månader för att söka arbete.

Utredningen lägger också fram några förslag för att stärka arbetskraftsinvandrares ställning. Migrationsverket ska vid vite kunna ålägga en arbetsgivare att redogöra för anställningsvillkoren. Om villkoren försämras bör en straffsanktionerad anmälningsskyldighet gälla. I dessa fall ska Migrationsverket på nytt pröva grunden för uppehållstillstånd.

Det föreslås också att de arbetsgivare som organiserat lämnar oriktiga uppgifter vilka ger grund för arbetstillstånd ska kunna dömas för människosmuggling.

Utredaren har inte haft till uppgift att överväga grunderna i dagens system – det vill säga att det är arbetsgivaren som avgör när det finns behov av arbetskraftsinvandring. Denna bestämmelse infördes av Alliansregeringen, under motstånd från S och V. Dessa regler har lett till att en stor del av arbetstillstånden kommit att gälla yrken som städare och restaurangbiträden, där det inte råder brist på arbetskraft.

Sedan M och KD i veckan ställt krav på höga minimilöner för arbetskraftsinvandrare (idag är kravet bara 13 000 kronor i månade före skatt) står det klart att nu det finns en stor riksdagsmajoritet för en ny reglering, även om det inte finns någon samsyn om detaljerna i hur detta skulle gå till. Målet skulle dock vara att styra om arbetskraftsinvandringen till högkvalificerade yrken där det råder brist på personal. Med tanke på att januariavtalet mellan regeringen och C/L slår fast att nuvarande regler ska värnas är det parlamentariska läget emellertid komplicerat.

Publicerad: 2021-02-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!