Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Vabbande väntas svara på jobbsamtal

Publicerad: 2014-06-03

Många föräldrar som vårdar sjuka barn känner ett tryck från arbetsgivaren att jobba trots att de vabbar. Var femte chef räknar också med att föräldrarna gör det.

Det visar en undersökning som cirka 4 400 personer besvarat i arbetslivspanelen Manpower Work Life.

Nästan varannan, 46 procent, av föräldrar som kan arbeta hemifrån i enkäten säger att de känner en förväntan att de ska kunna arbeta när de är hemma med sjukt barn.

Det gäller framför allt uppgifter som att läsa jobbmejl – det svarar 91 procent av föräldrarna att de känner att det förväntas av dem, att svara på mejlen och att ta jobbsamtal.

När frågan ställdes till chefer svarade 22 procent att de absolut eller delvis räknar med att de anställda ska kunna utföra arbetsuppgifter under dagar då de vabbar.

Försäkringskassans regler anger att den som är hemma med sjukt barn och  får ersättning för att vabba får inte samtidigt arbeta.

Publicerad: 2014-06-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!