Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

”Våga ställa frågor!”

Anne-Liz Hjelte , undersköterska och huvudskyddsombud, Kommunal, är sjätte och sista kandidaten till Stora skyddsombudspriset 2012.

Publicerad: 2012-09-11

”Anne-Liz tvekar inte att ta tag i frågor om dålig arbetsmiljö med stort engagemang, empati och integritet.” , säger Berit Larsson Löfquist som nominerat henne.

Anne-Liz Hjelte, som själv både är huvudskyddsombud och arbetar på vårdcentralen Granngården i Trollhättan, brinner för kommunalarnas viktiga arbete.

– Det brukar inte vara många kommunalare på varje arbetsplats, vi är en billig grupp, ändå är det ofta oss man drar ner på för att få ekonomin i balans.

Det har varit en tuff period när ett helt nytt vårdvalssystem införts, berättar hon. Besöken ersätts enligt vissa parametrar, där bl a diagnoser ingår. Om besöken inte registreras på rätt sätt förlorar enheten pengar, som inte går att få igen i efterhand.

Anne-Liz Hjelte har arbetat med att göra risk- och konsekvensbedömningar för att försöka se vilka följder det kan bli av nedskärningar.  Hon har också haft mycket att göra som skyddsombud i samband med att många vårdcentraler har övergått till privat drift.

– Då behövs mycket information om vad som händer. Man får stötta medlemmarna så att de känner sig trygga. Det är inte så lätt att veta vad de nya avtalen innebär, till exempel när det gäller lön och semester. Ibland förmedlar jag kontakter med ombudsmän som kan berätta mer.

Vad har du för råd till andra skyddsombud?

– Att ta lärdom av varandras erfarenhet och kunskap, på arbetsplatsen och mellan olika arbetsplatser. Och våga ställa frågor. Ofta leder det till diskussion och att det inte blir så stelt.

Läs mer om Anne-Liz Hjelte i det kommande numret av Du&jobbet.

•Läs mer om de tidigare finalisterna: Jonas Persson, regionalt skyddsombud för Transports avdelning 14, Helsingborg.
Börje Lindström, huvudskyddsombud vid Rönnskärsverken och regionalt skyddsombud för IF Metall, Torsten Elfhag, huvudskyddsombud och regionalt skyddsombud för Svensk Pilotförening. Lone Lindholm, Vision, Lund. Christer Sjökvist, Seko Sjöfolk.

Du&jobbets läsare har nominerat kandidaterna till Stora skyddsombudspriset 2012.Redaktionen har sedan valt ut sex finalister. Dessa presenteras i Du&jobbet och i september blir det omröstning på duochjobbet.se. En jury väljer ut vinnaren bland de tre som fått flest röster.

•Tidigare pristagare är:
•Conny Andersson, SEKO, Kockums, Karlskrona.
•Monica Hammarstrand, Vårdförbundet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg.
•Edip Ergül, Livs, Arla Foods, Linköping.

Publicerad: 2012-09-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!